Bitcoin verkopen, hoe doe je dat?

Bitcoins verkopen

Bitcoin kopen gebeurt tegenwoordig al lang niet meer alleen om er daadwerkelijk transacties mee uit te voeren. Voor het merendeel van de mensen is Bitcoin vooral een asset geworden om in te investeren. Dit zorgt ervoor dat je op een bepaald moment ook over zal willen gaan tot het verkopen van je aangekochte BTC-tokens. Bitcoin verkopen wou vroeger wel eens een uitdaging vormen. Er waren toen namelijk slechts een handvol partijen op de markt terug te vinden die het mogelijk maakten om je Bitcoin om te zetten in fiatgeld en te laten uitbetalen. Tegenwoordig is dat een behoorlijk stuk eenvoudiger geworden. Wil jij ook graag je Bitcoins verkopen en ben je benieuwd hoe je daar dan precies het beste voor te werk kan gaan? Lees dan vooral snel verder!

Waarom Bitcoin verkopen?

Bitcoin staat er net als andere cryptocurrencies om bekend over een sterk volatiel karakter te beschikken. De constante koersbewegingen die Bitcoin maakt kunnen je als investeerder financieel voordeel opleveren. Door te verkopen na een grote stijging en terug in te kopen nadat de koers is gedaald is het mogelijk om het koersvoordeel optimaal te benutten. Dit is echter niet alles. Veel mensen denken ook na over Bitcoin verkopen omwille van het gebrek aan regulering. Ondanks het feit dat Bitcoin reeds sinds het jaar 2009 bestaat en regeringen de munt relatief ongemoeid hebben gelaten hangt er toch nog steeds een bepaalde dreiging boven het hoofd van Bitcoin.

Bovenstaande zorgt ervoor dat veel mensen die Bitcoin hebben aangekocht na verloop van tijd in stapjes terug gaan verkopen. Op deze manier stukjes Bitcoins verkopen zorgt er in de praktijk voor dat je een stukje van je winst kan verzilveren. Gaat de koers dan op een bepaald moment fel onderuit? Dan heb je toch een stukje van je rendement veilig weten te stellen.

Wanneer Bitcoin verkopen?

Wanneer je nu precies je Bitcoins moet verkopen is natuurlijk afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Om te voorkomen dat je impulsverkopen doet is het altijd een goed idee om even op voorhand voor jezelf te bepalen welk doel je precies voor ogen hebt met je Bitcoin. Dat doel mag ook zeker een “koersdoel” zijn. Heel wat mensen kopen op periodieke basis Bitcoin, maar stellen zich nooit de vraag op welk punt ze bijvoorbeeld een stukje van hun holdings terug willen verkopen.

Heeft Bitcoin net een stevige run doorgemaakt en is de verwachting dat de koers een terugval zal kennen? Dan is een stukje van je Bitcoin verkopen mogelijks het overwegen waard. Op deze manier kan je nadien mogelijks meer BTC terugkopen voor een voordeligere prijs. Door regelmatig in te spelen op koerswijzigingen zal je tot de conclusie komen dat je tussentijds een aardig rendement kan maken. Veel mensen breiden op deze manier hun positie in Bitcoin uit zonder dat ze daarvoor keer op keer met vers fiatgeld moeten instappen. Dit handelen met Bitcoin kan je doen bij verschillende partijen waaronder ook de Nederlandse broker Bitvavo.

Wanneer is Bitcoin verkopen echt interessant?

Bovenstaande is een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden is. Heel wat mensen vragen zich af wanneer het de moeite waard is om stukjes van hun verzamelde Bitcoins te verkopen. Echter kan dit voor iedereen anders zijn. Misschien ben jij bijvoorbeeld wel een long term holder waardoor je pas denkt aan verkopen vanaf het moment dat Bitcoin de 100.000 euro aantikt. Anderzijds kan je bijvoorbeeld ook al tevreden zijn met een koersdoel dat heel wat lager is gelegen. Iedereen dient dan ook vooral voor zichzelf uit te maken vanaf welk moment Bitcoin voor hen verkoopwaardig is.

Hoe Bitcoin verkopen?

De vraag die nu moet worden beantwoord is natuurlijk hoe Bitcoin verkopen in de praktijk in z’n werk gaat. Voor heel wat mensen geldt dat ze ervoor kiezen om hun Bitcoin aan te houden bij de partij waarbij ze, ze hebben aangekocht. Voor heel wat Nederlanders betekent dit concreet dat ze, ze aanhouden bij de broker Bitvavo. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je zeer eenvoudig een stuk van je holdings kan verkopen op het ogenblik dat je dat wenst. Dit zonder dat er bovendien extra kosten dienen te worden gemaakt voor het versturen van je tokens.

Bitcoin verkopen kan je zeer eenvoudig doen bij de goedkoopste broker van Nederland; Bitvavo. Hiervoor kan je op twee verschillende manieren te werk gaan. In eerste instantie kan je eenvoudig verkopen vanuit het standaard handelsscherm. Hiervoor moet je in het hoofdscherm van je account op ‘Bitcoin’ klikken om vervolgens bovenaan op ‘Verkopen’ te klikken. Je vult hier de hoeveelheid Bitcoin in die je wenst te verkopen waarna je meteen te zien zal krijgen voor welk bedrag (in euro’s) dit mogelijk is. Wil je graag Bitcoin traden voor een andere cryptovaluta? Of zou je graag een limit order willen gebruiken? In dat geval zal je gebruik moeten maken van de geavanceerde optie die Bitvavo aanbiedt. 

Wat wanneer je Bitcoin op een cold wallet staat?

Wil je graag Bitcoins verkopen die je hebt geparkeerd in een cold wallet? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit toch net wat minder eenvoudig zal verlopen. Hierbij ga je als volgt te werk:

  • Stap 1: Verstuur de Bitcoin die je wil verkopen naar een exchange of broker;
  • Stap 2: Bepaal hoeveel Bitcoin je daadwerkelijk wil verkopen en vooral waarvoor;
  • Stap 3: Verkoop je Bitcoin;

Het feit dat je jouw Bitcoin eerst moet versturen van je cold wallet naar een partij waarbij je ze kan verkopen is een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Het is namelijk zo dat het uitvoeren van een dergelijke transactie altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. Je moet er dus wel zeker van zijn dat het bedrag waarvoor je wenst te verkopen en de mogelijke winst die je daarmee maakt deze kosten rechtvaardigen. Alleen dan is je Bitcoins verkopen echt interessant.

Met welke kosten moet je rekening houden bij Bitcoins verkopen?

Ga je Bitcoin verkopen? Dan moet je tot slot ook altijd rekening houden met bepaalde kosten die in rekening worden gebracht. Verkoop je jouw Bitcoins bij met name de Nederlandse broker Bitvavo? Dan dien je rekening te houden met twee verschillende soorten kosten, namelijk:

  1. De handelskosten;
  2. De spread;

Voor de handelskosten geldt dat je bij Bitvavo als voordeligste broker van Nederland slechts maximaal 0,25 procent betaalt van het bedrag waarvoor je verkoopt. Bovendien dien je ook nog rekening te houden met de zogenaamde spread. Deze is uitsluitend van toepassing wanneer je een market order plaatst. Kies je voor een limit order (terug te vinden in de geavanceerde handelssectie van Bitvavo)? Dan zal je niet geconfronteerd worden met dit mogelijke verschil in verkoopprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *