Bitcoin wallet aanmaken hoe doe je dat?

Bitcoin wallet aanmaken

Sta je op het punt om Bitcoin te kopen? Dan moet je, je ook altijd de vraag stellen hoe je de aangekochte tokens gaat opslaan. Hiervoor moet er altijd gebruik worden gemaakt van een zogenaamde wallet. Een Bitcoin wallet aanmaken had vroeger behoorlijk wat voeten in de aarde. Daar is tegenwoordig gelukkig verandering in gekomen. Soms is het zelfs zo dat een Bitcoin wallet aanmaken helemaal niet is vereist. Wanneer je, je aanmeldt bij een bepaalde broker heb je namelijk soms automatisch de mogelijkheid om er je tokens bij te bewaren. Wil jij ook graag alles te weten komen over het aanmaken van een Bitcoin wallet? Lees dan vooral snel verder!

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is een digitale portefeuille waarin je, je Bitcoin kan opslaan. Er zijn op de markt menig aantal verschillende soorten wallets terug te vinden. Voor al deze wallets geldt eigenlijk dat we ze kunnen onderverdelen in twee verschillende categorieën. Denk hierbij aan:

  1. Hot wallets;
  2. Cold wallets;

Voor een hot wallet geldt dat je kiest voor een portefeuille die altijd met het internet in verbinding staat. Dat zorgt ervoor dat je snel kan handelen, maar tegelijkertijd word je er ook door blootgesteld aan een aantal niet onaanzienlijke risico’s. Zo kan de partij die verantwoordelijk is voor de online wallet waar je gebruik van maakt in financiële moeilijkheden komen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je ten prooi valt aan een hacker. Gebruikmaken van een hot wallet is dus zeker risicovol.

Wil je een Bitcoin wallet aanmaken waar je, je BTC-tokens op een veilige manier voor de lange termijn op kan opslaan? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van een cold wallet. Enkele voorbeelden van een dergelijke wallet zijn:

  • Een paper wallet;
  • Een hardware wallet;
  • Online wallet (Bij een exchange);

Ben je van plan om regelmatig te traden met je Bitcoins? Hou er dan wel rekening mee dat het heen en weer versturen van je Bitcoins heel wat transactiekosten met zich mee zal brengen. In dat geval kan je er dan ook doorgaans beter voor kiezen om je coins aan te houden bij de partij waarbij je ze hebt aangekocht. Voor heel wat Nederlanders geldt bijvoorbeeld dat ze hun Bitcoin gewoon aanhouden in de online wallet van de broker Bitvavo.

Moet je altijd een Bitcoin wallet aanmaken?

De bovenstaande vraag is eigenlijk onrechtstreeks al beantwoord. Een Bitcoin wallet aanmaken is in de praktijk niet altijd vereist. In bepaalde gevallen beschik je automatisch over de mogelijkheid om je tokens aan te houden bij een bepaalde partij. Dit geldt bijvoorbeeld op het moment dat je, je aanmeldt bij een broker of exchange. Het merendeel van deze partijen beschikken over een ingebouwde wallet waar je eenvoudig en zonder vereiste technische kennis je Bitcoin in kan opslaan.

Een bekend en onder Nederlanders zeer populair voorbeeld van een partij zoals hierboven beschreven is Bitvavo. Als je bij deze broker een account aanmaakt krijg je ook meteen de beschikking over een soort van ingebouwde online wallet. De Bitcoin die je bij Bitvavo koopt wordt dan ook meteen veilig in je persoonlijke account opgeslagen.

Waar rekening mee houden bij een Bitcoin wallet aanmaken?

Er zijn bij een Bitcoin wallet aanmaken best een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden. Van belang is bijvoorbeeld om jezelf in eerste instantie de vraag te stellen hoeveel (technische) kennis je voor handen hebt. Een paper wallet kan bijvoorbeeld een zeer veilige wallet zijn, maar je moet wel heel precies weten wat je doet. In het bijzonder voor beginnende investeerders in Bitcoin geldt dat zij veelal niet over de vereiste kennis beschikken om een dergelijke wallet aan te maken. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn, want er zijn alternatieven genoeg.

Wil je graag een Bitcoin wallet aanmaken voor het opslaan van je BTC-tokens, maar beschik je slechts over een beperkte kennis? Dan kan het interessant zijn om je holdings in eerste instantie gewoon aan te houden bij een betrouwbare partij zoals met name Bitvavo. Dat kan extra interessant zijn omdat er door deze partij staking wordt aangeboden. Niet alleen bij Bitcoin, maar ook bij bijvoorbeeld Ethereum is het zo dat je een bepaalde beloning ontvangt voor het aanhouden van je cryptovaluta op het platform. Hoe meer Bitcoin je bijvoorbeeld bij het platform hebt staan, des te meer staking opbrengsten je zal ontvangen. Zo kan je zelfs een mooi passief inkomen realiseren met crypto.

Loont het de moeite om meerdere Bitcoin wallets aan te maken?

Tot slot wordt er door veel mensen de vraag gesteld of het de moeite waard kan zijn om meerdere Bitcoin wallets aan te maken of niet. Dat kan zeker het geval zijn. De informatie hierboven heeft duidelijk gemaakt dat je Bitcoin kan kopen met verschillende doelen voor ogen. Misschien wil je ze wel echt gaan gebruiken als betaalmiddel of wie weet zie je ze vooral als store of value. Een derde mogelijkheid is dat je actief wil gaan traden met je Bitcoin. Het soort Bitcoin wallet waar je het beste gebruik van kan maken is vooral afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt.

Voor veel mensen die Bitcoin kopen geldt echter dat ze hun holdings opsplitsen in verschillende stukken. Het ene stuk wordt dan gebruikt om mee te handelen terwijl er ook een bepaalde hoeveelheid Bitcoin wordt weggezet voor de lange termijn. In dit geval kan het interessant zijn om verschillende wallets aan te maken. Denk hierbij dan aan bijvoorbeeld:

  1. Een hardware wallet voor je lange termijn holdings;
  2. Een online wallet voor de Bitcoin waarmee je wil handelen;

In het bijzonder wanneer je gebruik gaat maken van meerdere Bitcoin wallets dien je er wel op toe te zien dat de beveiliging van de ene wallet niet ten koste gaat van de beveiliging van de andere wallet. Besteed aan beiden dus evenveel aandacht en probeer ze te allen tijde optimaal te beveiligen. Gebruikmaken van twee-factor-authenticatie is bijvoorbeeld altijd sterk aangeraden. Hanteer ook altijd een complex wachtwoord en kies voor een betrouwbare partij. Op deze manier worden je BTC-holdings altijd op de meest optimale wijze beschermd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *